Koopwoningen: adviezen voor goed en voordelig onderhoud

Wie zelf een koopwoning heeft, ontkomt er niet aan om periodiek het huis te onderhouden. Woningbezitters worden op allerlei manieren geconfronteerd met eigen onderhoud. Heel anders is dit als je een huurwoning bezit. Dan is de eigenaar verantwoordelijk om het huis te onderhouden. Daar betaal je immers huur voor!

Heb je een koophuis, zorg er dan voor dat je het onderhoud goed regelt. Maar hoe kun je dit slim en het liefst ook voordelig doen? Het leven is tegenwoordig duur genoeg, dus door op een verstandige en doordachte manier je woningonderhoud te organiseren, kun je hierop aanzienlijk besparen. Onze tips gaan je helpen om jouw woningonderhoud slimmer te organiseren. Doe je voordeel met onze adviezen!

Voorkomen is beter dan genezen bij onderhoud van koopwoningen
Bij woningonderhoud geldt als belangrijke regel dat voorkomen beter is dan genezen. Probeer dus zoveel mogelijk schade preventief te voorkomen. Dit begint natuurlijk met het afsluiten van goede verzekeringen die eventuele schade dekken. Denk bijvoorbeeld aan een brandverzekering, opstalverzekering en inboedelverzekering. Daarnaast kun je schade aan je huis voorkomen door bijvoorbeeld de schutting stevig vast te zetten, te zorgen voor goed en sterk glas (bijvoorbeeld HR+++, dat ook nog eens beter isoleert) en door op tijd je woning te schilderen om zo kozijnen, deuren en ramen te beschermen tegen houtrot.

Kies voor gezamenlijk onderhoud van koopwoningen met buurtgenoten
Woon je in een huizenrij met meerdere koopwoningen? Overweeg dan om samen met je buren onderhoud in te plannen. Door gezamenlijk het onderhoud aan te pakken, kun je aanzienlijk besparen op de onderhoudskosten. Zo kun je bijvoorbeeld met buren aan beide zijden gezamenlijk een schilder, loodgieter of elektricien inschakelen, zodat die professional een wat grotere klus heeft. Of je kan gezamenlijk een dakkapel kopen of zonnepanelen aanschaffen. Deze gezamenlijke aanpak kan je al snel enkele tientallen procenten aan voordeel opleveren. Belangrijk is natuurlijk wel om goede afspraken te maken met je buurtgenoten over wat en hoe het onderhoud plaatsvindt. Als er namelijk iets is dat je niet wilt, is het wel dat er onenigheid ontstaat.

Leg consequent geld opzij voor woningonderhoud
Als je woningeigenaar bent, zijn de kosten voor het onderhoud vanzelfsprekend voor jouw rekening. Zorg er daarom voor dat je consequent geld spaart om het onderhoud te kunnen (blijven) bekostigen. Je komt dan niet voor verrassingen te staan als er iets stuk gaat, zoals de cv-ketel of de warmtepomp. Je hebt dan een spaarpotje om deze onverwachte, hoge kosten te kunnen opvangen. Succes met het woningonderhoud en geniet vooral van de vele voordelen die een koophuis te bieden heeft!

Wil je meer informatie over koopwoningen? Bezoek dan websites als bijvoorbeeld de website van Rappange Administratie.


Delen